Ha röviden akarunk válaszolni akkor a válasz az, hogy mindkettőnek.
Bővebben: nem mindegy, hogy milyen kollagénről van szó. A kollagént ki lehet nyerni számos állatból, így megkülönböztetünk csirke kollagént, marha kollagént, hal kollagént és disznó kollagént is.
A csirke kollagén nagyrészt II-es típusú kollagént tartalmaz, így az az ízületeknek kedvez, míg a hal- és a marha kollagén zömmel I, III-típusú kollagént tartalmaz, vagyis ezek az arcbőrt teszik feszesebbé.
Hogy még inkább bonyolult legyen a dolog, a kollagént a test nem tudja felhasználni, csak ha hidrolizált vagyis előemésztett formában juttatjuk be.
De ez nem változtat a lényegen, hogy a szervezet fehérjetartalmának 90%-a kollagén és ez az anyag építi fel a bőrt, inakat, izületeket és porcokat, de a körm és a haj fontos építőköve is egyben. A kollagén szintje 25 éves kor után sajnos drasztikusan elkezd csökkenni ezért is ráncosodnak az emberek és kezdenek el fájni az ízületek. Emiatt kiemelten fontos, hogy pótoljuk a kollagént, akár természetes tápanyagokból, mint húsleves, zselatin vagy éppen kocsonya vagy étrend-kiegészítőkből. Étrend-kiegészítő esetén ajánlott, hogy a kollagén mellett C-vitamint is szedjünk, mert az segíti a beépülését ill. a hialuronsav is fontos szinergista, hiszen az is kedvez az arcbőr hidratáltságának és az ízületek egészségének.